divendres, 12 de juliol del 2013

2013 Any de l'àtom I: Conferència del prof. Jesús Pérez

L'any 2013 és l'any de l'àtom per ser el centenari del model atòmic de Bohr (1913). Aquest és el motiu pel qual el Departament de Física i Química (Margarita Sebastià i Sebastià, Asunción Monfort Ortí, Tula Albalat Martínez i Maite Zorrilla Beltrán) ha organitzat una xerrada el 15 de maig del professor emèrit Jesús Pérez Espinosa amb el títol: “La naturalesa física del color”, i una exposició del 13 al 31 de maig amb la col·laboració de Judit Gual Pallarés, professora de Música, i Elena Díez García, professora de Plàstica, per a poder entendre i valorar el color des de distintes àrees del coneixement. 
L'estada de Jesús Pérez a l'institut el passat dimecres va estar d'allò més interessant. L'Any de l'Àtom pel centenari de Bohr ha sigut el motiu d'una conferència plena de sorpreses.
La primera de les curiositats exposades pel professor de Química retirat deia que si l'electró tinguera el diàmetre d'una moneda d'un euro, l'àtom tindria la grandària de la Lluna.
Per a situar degudament la història, Jesús explicà l'evolució de la Química des de Thomson fins a la Teoria de les Cordes, és a dir, des de l'any 1897 fins al 1995. Bohr publicarà el seu model ara fa cent anys, dos després que el seu professor Rutherford. Entre altres coses, consistia a interpretar cada òrbita, que estava quantificada en paquets, com a un nivell d'energia, de manera que els electrons es desplaçaven a capes externes o internes segons absorbiren o cediren energia, respectivament.
El científic, danés de naixement, ja deia en la seua època d'estudiant a Anglaterra que els electrons es movien com jugadors a un camp de futbol, quan anava a l'equip universitari. Mantenia una certa rivalitat amb Einstein degut a l'enfrontament de les seues teories; tot i així, s'admiraven profundament l'un a l'altre.
Bohr també va establir la relació entre matèria i color. Els àtoms tenen un espectre electromagnètic d'absorció i un altre d'emissió. Aquest últim determina el color de l'àtom. Per tant, no veiem colors, sinò freqüències electromagnètiques. Aquestes poden variar segons els nivells d'energia dels electrons.
Es podria dir que, gràcies a Bohr, hui estudiem la Química tal com ho fem.
El següent model atòmic, el dels orbitals, va ser proposat per l'any 1930. Quina llàstima que ja no puga jo estar a l'institut a veure una conferència per aquest centenari!!!
Pablo Pérez Trufero, 4t ESO B

SI VOLEU LLEGIR LA CONFERÈNCIA DEL PROFESSOR JESÚS PÉREZ FEU CLICK ACÍ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada