dimarts, 31 de maig del 2016

Atrapats en l'Europa Feudal


L'alumnat de 2n d'ESO B, guiats per Marta Moreno, professora de l'àmbit de Valencià i Ciències Socials, ha creat aquest joc i ha participat amb ell en la Primavera Educativa el curs 2015-2016.

En què consisteix el joc?
“Atrapats en l'Europa Feudal” és un joc en què els jugadors poden experimentar la vida de l'època medieval mentre aprenen sobre aquest món.
El joc tracta d'una travessia per Europa en la que els jugadors hauran d'aconseguir quatre objectes necessaris per a la cerca de la pedra filosofal, els poders de la qual podran fer-los retornar a la seua època actual.
Pel camí els jugadors hauran de respondre preguntes sobre l'època, que aniran canviant amb el pas dels segles. Per aconseguir cada objecte (mapa, ullera, espasa i vaixell), els jugadors hauran de respondre correctament una pregunta i així rebran l'objecte i el premi concret que et dóna la pregunta. Però també hi haurà càstigs que faran més llarg el camí, com per exemple fer el camí de Sant Jaume. En ell hauran de respondre unes preguntes especials per poder arribar a Compostel·la i tornar a la travessia.

Com l'hem fet?
Per a fer el joc ens hem dividit en tres grups: el grup estratègic, el grup de continguts i el grup de disseny. Cada grup tenia unes tasques concretes que s'apuntaven a una fulla gran penjada en l'aula. L'equip de continguts s'encarregava de fer les preguntes, l'equip estratègic s'encarregava de les regles, el tauler i les equivalències dels objectes en la tenda, i l'equip de disseny s'encarregava de dissenyar la caixa, els personatges, les targetes, la ruleta i els objectes.
També hi havia el grup de coordinació, que s'encarregava de posar ordre en els grups, guardar tota la informació del joc i d'ajudar. També de facilitar la comunicació entre els diferents grups.

Algunes coses les decidíem entre tots, fent votacions: com per exemple el títol del joc o el color de les diferents targetes; i altres les vam decidir cada grup de forma independent. Per exemple: l'equip de continguts va decidir quins personatges hi hauria, l'estratègic va decidir quina seria la història d'inici del joc i el de disseny les monedes i el dibuix de la caixa. La idea de fer que el tauler fóra el mapa d'Europa va ser de l'equip estratègic. La idea va sorgir perquè el tema del joc és l'Europa feudal i així apreníem també sobre geografia.

Vam decidir que per assignar els personatges s'utilitzaria una ruleta, perquè si no tots els jugadors voldrien ser el rei, que és el que ix amb més monedes d'or i sempre juga el primer perquè estava el més alt en la piràmide social. A més, en aquesta època no podies elegir si eres un artesà o un cavaller: et tocava per naixement.


Com ajuda el joc a aprendre sobre el món feudal?
El joc té característiques que ajuden a aprendre sense adonar-se'n. Per exemple, la ruleta reflecteix la piràmide social, els objectes estan repartits per llocs d'Europa, ix el Camí de Sant Jaume, en la tenda (que està en Constantinoble, per les rutes de comerç) pots bescanviar i comprar objectes importants per a la població de l'època... També vam fer un llibret on estan les regles i una explicació de com era el feudalisme. A més, les preguntes que proposa el joc ajuden a aprendre sobre l'època feudal perquè tots els jugadors les han d'escoltar, ja que si una persona falla hi ha un rebot a qualsevol altre jugador.



Alumnat de 2nESOB de l'IES Matilde Salvador 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada