dimecres, 4 de juliol del 2012

Projecte Altes Capacitats 2011-2012: IMMUNOLOGIA


Estudiants de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat Científic van assistir, el 30 d’abril de 2012, al taller d’Immunologia del Programa d’Altes Capacitats. Les activitats previstes per la professora Inmaculada Bielsa i els seus alumnes del CFGM de Farmàcia i Parafarmàcia (Diürn) van consistir a una presentació en Power-Point sobre els grups sanguinis i les seues compatibilitats i una pràctica de determinació dels grups sanguinis pels propis participants.
Després de la primera part teòrica, els alumnes d’ESO i Batxillerat van començar l’experiència marcant els indicadors “A”, “B”, “Rh” i “Control” sobre els cercles de les targetes RPR (unes cartolines on es fa la prova del grup sanguini). Aquesta acció serveix per a, posteriorment, col.locar als cercles citats una gota dels reactius amb els anticossos “anti-A”, “anti-B” i “anti-Rh”.
Quan es diposita una gota de sang sobre cadascun dels reactius i es mou suament la targeta per a mesclar tots dos líquids, allà on interactuen els glòbuls rojos i els anticossos apareixeran uns grumolls: s’haurà produït la reacció d’aglutinació. Els alumnes participants, animats pels seus companys monitors de Farmàcia, van aportar la sang per a la prova (no sense certes vacil.lacions davant l’agulla) i, després de la mescla, van observar el resultat en les seues cartolines.
Depenent de en quin cercle es produïa l’aglutinació van poder determinar el seu grup sanguini: A, B, AB o O segons si hi havia grumolls al cercle marcat amb “A”, amb “B”, en tots dos o en ningú. I el Rh seria positiu (+) o negatiu (-) si passava el mateix (o no) al cercle del reactiu “anti-Rh”.
Com que no va haver-hi ferides inciso-contuses, ni desmais per hipotensió aguda ni cap hemorràgia greu ens vam donar, professors i alumnes, per molt satisfets i aquests últims amb una idea molt més clara del nostre cos.

Manuel J. Vivó (cap del Departament de Biologia i Geologia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada