divendres, 21 de març del 2014

Visita a Reciplasa

El 12 de febrer de 2014, els alumnes de quart d'ESO, primer i segon de Batxiller de l'IES Matilde Salvador vam visitar  Reciplasa.
4t d'ESO

1r Batxiller     
2n Batxiller
La planta de Reciplasa, propietat de huit ajuntaments de La Plana (Castelló, Almassora, Benicàssim, Vila-Real, Borriana, Onda, Betxí i L'Alcora)  va ser creada en 1994 i va entrar en funcionament l´any 1998. L'objetiu principal és potenciar la reutilització  fomentant el reciclatge en els tres tipus de contenidors que coneixem : vidres, envasos i paper o cartró.

El funcionament d´aquesta cooperativa està lligat a la planta de trituració de voluminosos  d'Almassora, la planta de reciclatge d'Onda, la planta de trituració de Benicàssim i la planta de transferència de residus sòlids urbana d'Almassora. Els camions que arrepleguen el fem produït a diari en les diferents ciutats , és sotmés a un primer control a Almassora, que es repeteix quan arriba a Onda. Així es pot saber la procedència i el pes dels residus, entre altres.

Un primer examen classifica la matèria en reciclable i orgànica. Es fa manualment i mitjançant un crivell rotatori que separa les parts més petites destinades a l´elaboració de compost, fertilitzant orgànic. Aquest es pot utilitzar com a bioestabilitzant.

Un segon crivell separa els elements metàl·lics mitjançant electroimants. Més tard, es tornen a diferenciar plàstics i envasos, cartró, paper i vidre. Aquests materials es compacten i ja poden ser venuts a compradors que els utilitzen com a matèria primera per a elaborar més tard altres elements. Però aquests nous productes mai poden formar part de cap element de la cadena alimentària.

Després del segon crivell es fa una selecció manual dependent dels tipus de residu i el tamany. D'ací s´extrau una part que ja no és recuperable i que és compactada i portada a la reclosa. La fracció orgànica que s´ha pogut separar és transportada a uns túnels de fermentació que fermenta en unes cambres de 30x5x5 metres. Allí està durant catorze dies fermentant. Durant aquest procés hi ha diversos controls d´olors - biofiltres i rentat de l'aire - i de temperatura, pressió i aireació. Aquestes cambres permeten reduir el  procés de fermentació de 45 a 14 dies. I finalment, s´obté el compost abans nomenat  que es pot comercialitzar.

Com a resum, la planta va ser dissenyada per a rebre 70.000 kilos de fem al dia. En tot l'any, tradicionament el 15 d´agost és el dia que es rep més fem. Una altra funció per a la qual va ser contruïda és la minimització de l'impacte en la natura dels residus sòlis urbans. I en un futur, s'espera que la planta produïsca biocombustible per a automòbils.   


Raquel García Valle,  1r BACT


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada