dijous, 14 de juliol de 2011

Nova activitat sobre Hematologia

Dins del Projecte d’Altes Capacitats ofertat per l’IES Matilde Salvador de Castelló durant el curs 2010-2011, un grup d’alumnes de 4t d’ESO va participar el passat 14 de febrer en un intens conjunt d’activitats pràctiques relatives a la sang: “Visualització i diferenciació de cèl.lules sanguínies”, sota la direcció de les professores Rosa Arnau i Inmaculada Bielsa, del Departament de Sanitària, i amb l’eficient col.laboració d’alumnat del CFGS de Laboratori de Diagnòstic Clínic.

Després d’una visió teórica sobre les característiques físico-químiques i biològiques d’aquest fluid vital, els alumnes participants, tot seguint les instruccions i consells dels seus companys monitors, van aprofundir en el món de l’Hematologia.
En principi van treballar la técnica de l’extensió de sang sobre el portaobjectes. En primer lloc, amb mostres de sang proporcionades pel Laboratori; però, posteriorment, alguns dels xics i xiques van oferir amb decisió i valentia la seua propia sang per a aquesta tasca. I després d’uns quants intents tots van aconseguir finalment frotis adequats per al següent pas.
Aquest consistia a tenyir la preparació amb la tècnica del Panòptic ràpid. En passar el porta successivament durant 5 s per tres colorants (triarilmetà, xanté i tiazina), les cèl.lules sanguínies els absorbeixen diferencialment. Després de rentar i assecar la tinció, eritròcits, leucòcits i plaquetes es fan perfectament visibles al microscopi.
Per últim, els ja quasi experts auxiliars en Hematologia de 4t d’ESO van gaudir de la visió als microscopis òptics de les seues preparacions. Amb l’ajuda del dossier de la pràctica, els alumnes van poder identificar amb èxit eritròcits, neutròfils, eosinòfils, monòcits, limfòcits i plaquetes.
Així doncs, una vesprada profitosa i veritablement amena.
Si voleu veure la presentació de fotografies completa fue click ací.

Manuel J. Vivó, Cap de Departament de Biologia i Geologia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada