diumenge, 25 d’abril del 2010

Premi Especial Compitalia

Com vam informar en un post anterior, haviem presentat els nostres treballs al XI Certamen Compitalia, una de les activitats paral·leles que s'organitzen dins del XXIV Festival Juvenil de Teatre Grecollatí de Sagunt, que fa part, juntament amb els tallers didàctics, dels anomenats Ludi Saguntini, organitzats conjuntament per l'associació "Prósopon" i el col·lectiu "Ludere et discere", amb la col·laboració de la "Domus Baebia" i altres institucions, i on enguany han participat al llarg de la setmana aproximadament 12.000 alumnes.
Aquest passat divendres vam acudir a participar de la jornada gran dels Ludi, totum in lingua latina. Per segon any el divendres es convertia en un dia especial, els tallers, l'obra de teatre, qualsevol activitat, en llatí i abillats a la romana, tots, professors, alumnes i públic en general, UNA GRAN FESTA DE LA CULTURA I LES LLENGÜES CLÀSSIQUES.
En arribar a Sagunt a primera hora, ens vam posar els nostres vestits i ens vam convertir en uns saguntins més; vam acudir a les activitats de la plaça, farcida de "iuvenes romani", a intentar fer alguna coseta, sempre amb la llengua llatina com a instrument de comunicació. Després al teatre, a esperar l'arribada de la Pompa, enguany dedicada a les Vinalia, que donaria pas a la representació de l'obra de Plaute "Miles gloriosus", en llatí, és clar.
Però abans per al nostre centre arribava un moment emocionant. Encara que, a nivell individual, els nostres alumnes no havien aconseguit premi per las seus treballs, l'organització havia decidit atorgar-nos un Premi Especial, per la gran quantitat de premis aconseguits en els últims cinc anys i per la seua gran qualitat, "schola grammaticae Matilde Salvador interfuit rerum antiquarum scientiam manifestavit et per quinque annos tredecim palmas accepit". Acompanyada de dues exalumnes (Natalia i Edurne) que representaven a tots aquells premiats anteriorment, formant part de la Pompa, vaig tindre l'honor de recollir el diploma acreditatiu de mans de D. Fernando Estébanez, president de Prósopon-Sagunt, donant les gràcies en nom del centre. Volem destacar que el diploma va ser elaborat pels responsables del taller "Scripta antiqua" amb les antigues tècniques d'escriptura. Esperem que aquest premi honorífic a l'esforç de tot l'alumat i el professorat de clàssiques del nostre centre siga un estímul per continuar avançant i progressant en el nostre treball.
A continuació vam gaudir de la magnífica actuació del grup búlgar, a pesar de la gran dificultat que representava per als nostres alumnes una obra completament en llatí (però també es pot gaudir d'una opera en alemany, no?).
Per acabar, ací us deixem alguns enllaços a les fotografies de la jornada, el de la pàgina dels Ludi, i al reportatge de la nostra companya Cécil, que va gaudir amb nosaltres coma a invitada d'una jornada tan especial; i quan tinguem el videos també us els afegirem.
Omnibus vobis feliciter et gratias plurimas!!!

P.S. Feu click ací per veure el nostre video de la jornada!

4 comentaris:

  1. Enhorabona a tots i totes.Ànim, el món és nostre

    ResponElimina
  2. Sin duda un Premio Especial bien merecido académicamente, pero no debemos dejar a un lado el interés del centro, y más concretamente del departamento de Clásicas, hacia el alumnado que calienta las sillas cada día, y hacia aquellos rezagados que como Edurne, Mohamed, Josua o yo hemos tenido la oportunidad de compartir un día de auténtica celebración latina como fue el viernes a pesar de que como apunta Mariló, ya somos exalumnos.

    Gracias por acogernos una vez más, como en tantas ocasiones.

    Un saludo, Natalia.

    ResponElimina
  3. Vale la pena leer el Diploma (palabra griega = δίπλωμα = tablilla o papel doblado en dos, del verbo διπλόω = doblar) que es un título o credencial que expide una corporación, una facultad, una sociedad literaria, etc., para acreditar un grado académico, una prerrogativa, un premio, y disfrutar de la cadencia de la lengua latina (ad exspectationem graecarum et romanarum rerum movendam, et caetera).
    Año 2010 y se siguen escribiendo diplomas en Latín para premiar a alumnos que escriben artículos sobre los clásicos grecolatinos.
    Los exalumnos y exalumnas ya saben que tienen en el IES Matilde Salvador su casa.
    Ad multos annos. Omnibus feliciter. Μακαρίζω πάντας τοὺς μαθητὰς καὶ τοὺς διδασκάλους κατὰ τὸ ἆθλον.

    ResponElimina
  4. ¡uy! que divinas als dos chicas de la foto, ¡¿no!?
    jajajajajaja es broma :D

    a lo mejor el año que viene soy yo unas de esas ex-alumnas que va también a esa excursión! :)

    ResponElimina